Cada persona que ha passat per Aspasim forma part de l’ànima de l’entitat. Persones que atenem, professionals, voluntariat, familiars… centenars d’històries formen la història d’Aspasim.

El 1938 Maria Mullerat, mestra pionera en el treball amb persones amb discapacitat, va rebre l’encàrrec per part de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona de detectar “les alteracions dels escolars en les escoles municipals i grups escolars de Barcelona”. Poc després coneixeria Vicenta Verdú, pedagoga especialitzada en dificultats d’aprenentatge, amb qui impartien classes de reforç educatiu a un grup d’infants amb necessitats educatives especials, per poder-los integrar de nou a les escoles ordinàries.

Especialitzades en l’aplicació de pedagogies actives dels mètodes Montessori, Decroly i Fröbel i envoltades d’altres professionals com doctores, pedagogues, mestres… van formalitzar la seva activitat en crear el 1963 la Institució Mullerat, autoritzada com a escola de primària, i el 1969 la Asociación de padres para niños con disminución psíquica, actualment ASPASIM, atenció a la discapacitat psíquica.

Des d’aquell moment l’entitat ha sumat projectes per garantir l’atenció integral i al llarg de la vida de persones amb discapacitat intel·lectual greu. L’educació inclusiva segueix essent nuclear en l’activitat d’Aspasim, oferint acompanyament a infants amb necessitats educatives especials a l’escola ordinària amb el suport d’un Centre d’Educació Especial ubicat a Vallvidrera, i oferint formació especialitzada en atenció especial per a professionals. Per aquelles persones que ja han acabat l’etapa formativa i no es poden incorporar al mercat laboral ordinari, Aspasim ofereix tallers ocupacionals enfocats a l’artesania, la manufactura, l’agricultura ecològica i els contes musicats, el que ha permès crear una marca pròpia de productes per a fires, productes SENTIT, i una companyia d’espectacles per a infants, El Botó Màgic. A més Aspasim disposa d’una desena de llars per a 4 – 10 persones amb suport social permanent, on es promou un model d’habitatge familiar i en xarxa amb l’entorn. Complementen el projecte propostes de sensibilització i implicació ciutadana com la cursa Correm Junts i el primer gegant amb discapacitat intel·lectual de Catalunya, el gegant Normag.

La Generalitat de Catalunya el 2006 va reconèixer Aspasim amb el Premi Catalunya d’Educació, que valora les iniciatives que destaquen per la trajectòria, la tasca i la innovadora contribució a la docència a Catalunya. I e 2015 amb la Creu de Sant Jordi “en reconeixement que el conjunt de la seva activitat educativa, ocupacional i residencial i els valors que transmet constitueixen un exemple molt vàlid de suport als més vulnerables i a la seva millor integració dins la societat”.

Reconeixements que se sumen a l’incansable suport d’organitzacions, entitats, familiars i veïnatge que dia a dia donen sentit a l’activitat d’Aspasim.

Coneix el dia a dia de l’atenció a la discapacitat

Estigues al dia d’Aspasim

     

     

    Dia a dia